Kommune dropper gratis omskæring06.05.03

AF Af CHRISTIAN ENGELL

Københavns Kommune tilslutter sig nu en lang række amter og stopper otte års praksis med at finansiere rituelle omskæringer af drengebørn.

Selv om der er frygt for, at rituelle omskæringer fremover foretages af kvaksalvere under uhumske forhold, skal skatteborgerne ikke længere betale for indgrebene.

Det besluttede sundhedspolitikerne i Københavns Kommune i går på et møde i sundhedsudvalget.

Kommunen har siden 1994 stillet en række specialklinikker gratis til rådighed for rituel omskæring af drenge indtil seks måneder for at forhindre, at operationen bliver foretaget af uautoriserede personer med risiko for lemlæstelse af drengebørnene.

I praksis er det mest muslimske familier, der benytter sig af omskæringen, selv om både muslimer og jøder anvender omskæring.

På jødiske drenge foretages indgrebet for det meste af overrabbineren under overværelse af en læge.

Ikke enighed

Ikke alle politikere er enige i, at det er en fornuftig beslutning at stoppe den gratis ydelse.

To medlemmer af udvalget, Ben Haddou (CD) og Tanwir Ahmad (R), frygter, at beslutningen kan få alvorlige følger for drengene. Politikerne mener, at nogle forældre vil vælge at lade deres børn omskære hos religiøse personer med risiko for skader, når de selv skal betale regningen.

Tanwir Ahmad mener desuden, at ordningen, der i 2001 kostede kommunen ca. en halv million kr., er småpenge. Penge, der hurtigt overstiges af udgifterne, hvis der opstår komplikationer.

Påstande holder ikke

Sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø (R) mener ikke, at påstande om kvaksalveri og lemlæstelse holder i virkeligheden. Hun henviser bl.a. til århus og Fyns amter, der længe har haft egenbetaling. Her har man ikke kendskab til, at forældrene benytter kvaksalvere.

''Jeg har fuld tillid til, at indvandrerforældre er lige så kærlige og omsorgsfulde som alle andre. Jeg tror ikke, at de vil sende deres børn til kvaksalvere, fordi de nu selv skal betale for indgrebet,'' siger hun til Ritzau.

Både Hovedstadens Sygehusfællesskab og en række amter har i løbet af de seneste måneder lukket pengekassen til rituelle omskæringer af drenge.