Forbyd omskæring af drengeReligiøse ritualer kan ikke retfærdiggøre, at raske legemsdele amputeres

DAGENS MEDICIN SKRIVER i nr. 31/04, at Sundhedsstyrelsen nu vil til at udarbejde nye retningslinjer for omskæring efter en række indberetningssager, der viser problemer med dårlig hygiejne og infektion omkring omskæringen. Overlæge i Sundhedsstyrelsen, Michael von Magnus, henviser bl.a. til en sag, hvor en dreng næsten fik amputeret penis på grund af store infektioner.

Jeg håber, at disse forhold kan medvirke til, at vi får et forbud mod omskæring af børn. Det er paradoksalt, at vi i Danmark har et forbud mod tatovering af børn under 18 år, mens vi tillader amputation på børn uden sundhedsfaglig grund.

OMSKæRING AF BøRN er ikke en religiøs ret ? det bør i hvert fald ikke være det. Efter min mening skal der kun foretages operative indgreb på børn, såfremt det er nødvendigt af sundhedsfaglige/terapeutiske grunde. Religiøse ritualer kan ikke retfærdiggøre, at raske legemsdele amputeres, som der er tale om, når et barn får forhuden fjernet.

Under og umiddelbart efter indgrebet kan der være smerte, gener og komplikationer i form af blødning og betændelse, ligesom der på sigt er risiko for sår- og arvævsskrumpning, vævstab og arvævsskader.

Min holdning er derfor, at omskæring af drengebørn skal forbydes, indtil de er f.eks. 18 år. Til den tid kan barnet selv tage stilling til, om det ønsker at blive omskåret.

OVERRABBINER BENT LEXNER siger til Dagens Medicin, at et forbud mod omskæring vil være det samme som at sige til danske præster, at de ikke må døbe danske spædbørn. Nej, det er ikke det samme, for en dansk dåb er ikke et overgreb på barnets krop, som rituel omskæring er.

Mange jøder verden over er selv modstandere af den religiøse omskæring.

Organisationen Jews Against Circumcision betegner rituel omskæring som barbarisk og anbefaler i stedet for et alternativt ritual, hvori omskæringen ikke foretages. Jeg er helt enig med disse jøder.

Barnets ret til en intakt krop kommer før hensynet til religiøse ritualer.

Kim Sejr, Formand for Foreningen mod Drengeomskæring